luni, 6 iulie 2009

"Animalul" cu 2 picioare

Recent am asistat la o ceartă în troleibus. Nici nu am înţeles bine de la ce s-a iscat totul, însă pînă la sfîrşit jumătate din Grădina Zoologică mergea în acel mijloc de transport. Participanţii la dezbatere erau atît de fierbinţi. Cearta devenea tot mai intensă şi mai bogată în cuvinte. Parcă asistam la un spectacol de circ frumos regizat. Iniţial mi s-a părut amuzant, doar că după un timp urechile căutau disperate nişte dopuri. În astfel de momente încerc să mă gîndesc la ceva pozitiv, constructiv.

-Vaco, taci! Vaca ne dă lapte, carne şi uneori este printre prietenii de companie a unui om. "Cows are amongst the gentlest of breathing creatures; none show more passionate tenderness to their young when deprived of them; and, in short, I am not ashamed to profess a deep love for these quiet creatures ( ~Thomas de Quincey) ". "I'd rather kiss a mad cow on the muzzle than a smoker on the mouth ( ~Paul Carvel) ".

-Capro, mişcă! Mai ţineţi minte povestea lui Ion Creangă „ Capra cu 3 iezi”. Vă reîmprospătez memoriile cu următoarele versuri: ”Trei iezi cucuieţi/Uşa mamei descuieţi !/Că mama v-aduce vouă: Frunze-n buze,/Lapte-n ţâţe,/ Drob de sare în spinare,/ Mălăieş în călcăieş/ Smoc de flori pe subsuori”. Capra este personajul muncitor, grijuliu, cu un instinct matern adînc dezvoltat şi un caracter puternic (a rezistat morţii iezilor şi a putut să-i răzbune).

-Ia-ţi copitele de măgar de pe mine! În ajutorul acestui animal sare Wiliam Steig's cu lucrarea sa - “Shreck”, în baza căreia s-a realizat un film animat. Iată unele replici ale măgăruşului: “Wow, that was really scary and if you don't mind me saying, if that don't work, your breath will certainly get the job done, 'cause you definitely need some Tic Tacs or something 'cause your breath STINKS.”; “I'm sorry, the position of annoying talking animal has already been filled.” Poate cel mai rău lucru pe care poţi să-l ai de la acest animal este că rişti să rămîi cu un zîmbet prostesc pe buze.

Unele gînduri au fost dezvoltate în timp ce scriam articolul (nu sunt un dicţionar de expresii mergător :D ). Cred că cel mai bun lucru pe care îl poţi face cînd auzi nişte cuvinte dezmierdătoare de la oameni necunoscuţi este să te întorci la 180 de grade şi să pleci (posteriorul tău va fi cel mai bun răspuns). Limbajul „bogat” doar va provoca partenerul de ceartă. Şi să nu mai spun că uneori să fii numit vacă e mai plăcut decît o adresare metaforică în care apare cuvîntul „mama” sau alte jargoane impresionante.

Omul fură, omoară, se droghează, răneşte, e egoist, e lenos, minte, violează, se îmbată de nu se mai ţine pe picioare, bruschează, psihuieşte, bîrfeşte, e hapsîn, e laş, e făţarnic, e crud, e slab de fire, „parazitează” tot ce poate, poluează mediul înconjurător, trădează, se preface , îşi abandonează copiii, se sinucide, ... "Animalul" cu 2 picioare este cel ce poate depăşi orice limită. Atunci cînd acesta nu se comportă adecvat, vaca, capra, măgarul pot fi consideraţi superiori nouă.

4 comentarii:

Cezar Tiverenco spunea...

Da ladna, kyt am fost la fest am auzit un caz: o vaca mynca casa la niste oameni, asta ce nui furt?

Din toate "pakatele" care leai pus yn ultimul paragraf as exclude drogatul si sinuciderea caci principiile de baza a democratiei doar zic ca ai dreptul sa faci tot ceia ce nu yncalca libertatea altor oameni, acum prin ce yi yncurc eu pe altii daca ma droghez sau daca ma sin-ucid?

Alina Timotin spunea...

@Cezar Tivirenco Desigur ca sinucuderea si drogatul afecteaza in primul rind persoana care o face. Doar ca sunt si anumite efecte secundare (nu stiu daca ai auzit de Sida, copii ramasi orfani...).
De vaca -sper ca nu a facut-o din rautate...,nici nu stiu, de acum imi pare rau ca am laudat-o atit :D.

Larisa Donciu spunea...

Macar vacuta minca casa fara sa aiba contiinta pe care o avem noi oamenii, e mult mai mare pacatul atunci cind stim ca pacatuim desi "nestirea" nu ne justifica actiunile.

Iar daca Cezar considera ca drogatul si sinuciderea afecteaza doar persoana care le face eu cred ca e o greseala, e egoist sa crezi ca suferi doar tu...

Alina Cazachevici spunea...

Animalele, sărmanele de ele, dacă puteai vorbi pe înţelesul nostru, multe lucruri "frumoase" ne-ar spune la sigur...

Cezar, ce atitudine nu ai avea faţă de drogare şi sinucidere, totuşi aceste manifestări sunt caracteristice omului, care se consideră cea mai raţională fiinţă, pe când obiectiv nici drogarea, nici sinuciderea nu sunt raţionale.