vineri, 19 iunie 2009

Investprivatbank şi principiile lichidităţii


Sectorul bancar este unul pe care eu mă strădui să-l ţin aproape de mine. Nu m-a şocat că băncii comerciale Investprivatbank i-a fost luată licenţa. De ceva timp presupuneam că se va întîmpla asta. Presupunerile mele se bazau pe cazurile oamenilor care nu-şi puteau scoate banii din bancă sau nu puteau efectua transferuri şi chiar pe notificarea (de a nu achita la Investprivatbank) de pe facturile comunale. Nu sunt un analist, sunt un simplu absolvent al facultăţii " Finanţe şi Bănci" . Se presupune că banca a prezentat date eronate şi că ea se confrunta cu probleme grave de lichiditate. Eu aş vrea să iluminez persoanele care nu ştiu ce înseamnă "lichiditate în conformitate cu legislaţia"

Lichiditatea este capacitatea băncii de a asigura în orice moment îndeplinirea angajamentelor sale. Sunt 2 principii ale lichidităţii:
Principiul I al lichidităţii prevede: ca suma activelor băncii (un exemplu de activ este creditul) cu termenul de rambursare mai mult de 2 ani să nu depăşească suma resurselor ei financiare (exemplu: depozitele, capitalul pe care o bancă ar trebui să-l deţină în dependenţă de cît de riscante sunt activităţile sale, ş.a.).{puteti vedea bilantul contabil pe 2008 al BC Investprivatbank chiar pe situl lor- pentru a înţelege totodată şi componenţa activelor şi pasivelor}
Principiul II al lichidităţii prevede următorul lucru: coeficientul lichiditatii curente a unei bănci nu trebuie să fie mai mică decât 20 %. Lichiditatea curentă include: numerar şi metale preţioase, depozite la BNM, hârtii de valoare lichide, credite şi împrumuturi(nete) intre banci cu termenul rămas până la rambursare până la 1 lună.
Sunt momente în care mi se pare că actele normative sunt făcute doar pentru a putea controla diverse domenii şi pentru ca unii să-şi expună imaginaţia bolnavă pe o bucată de foaie . În acest caz, Regulamentul cu privire la lichiditatea băncii contribuie şi la o bună funcţionare a sectorului bancar în interacţiunea sa cu populaţia. Nerespectarea are la rîndul ei şi rezultatele pe care le vedem azi.

Niciun comentariu: